FEMØ TRÆDER UD AF KOMMUNALT PROJEKT
Da Lolland Kommune inviterede øerne til at deltage i projektet ”Fremtidens færgefart”, valgte Femø at indgå i projektets 4 arbejdsgrupper på trods af den skitserede målsætning om en besparelse på kr. 5 – 10 millioner årligt.
Når vi på trods af projektets meget ensidige målsætning alligevel valgte at deltage i arbejdsgrupperne, skyldtes det en forventning om, at kommunen med sin invitation reelt ønskede at inddrage øboerne i udviklingen af den fremtidige færgedrift.
Dette har imidlertid vist sig ikke at være tilfældet. Det har fra starten været meget tydeligt, at kommunen ikke tog vores deltagelse alvorligt.
Kommunens indsats i arbejdsgrupperne har desuden været præget af en lemfældighed, som slet ikke står mål med projektets potentielle skadevirkninger for de 3 øer, herunder især Femø og Askø.
Projektet er baseret på en stærkt presset tidsplan og forhastet forberedelse.
Det voldsomme tidspres og den dårlige forberedelse af projektet resulterede i, at kommunen løbende har måttet ændre resultatkrav for såvel projektet som for de enkelte arbejdsgrupper uden drøftelse med øerne.
I arbejdsgruppen for design af fremtidige sejlruter og afgange blev ”Forslag til fremtidige sejlruter” ændret til ”Scenarier for sejlruter” og senere udvandet videre til ”Byggeklodser der kan bygges på”. Kommissoriets opgave om at ”Udarbejde forslag til sejlplaner ” udgik med en bemærkning om, at ”vi bygger vejen, mens vi kører på den ”.
Alt sammen tydeligvis i erkendelse af, at det ikke var muligt at udarbejde sejlruter og sejlplaner for de ”scenarier” (1 færge til 2 øer og 1 færge til 3 øer om aftenen) som kommunen trak ind i arbejdsgruppen.
En af kommunen bestilt konsulentrapport over omkostningerne i forbindelse med den nødvendige ombygning af færgelejer blev ikke færdig tids nok til at kunne indgå i arbejdsgruppen for færger og færgelejer, men blev eftersendt til orientering sammen med referatet fra det sidste møde. Rapporten indgik således ikke i gruppens arbejde, som det havde været hensigten på trods af en anslået omkostning på kr. 77 millioner. En omkostning der således slet ikke er indgået i projektet.
Økonomigruppen blev desuden midt i forløbet af kommunen direkte pålagt at lave deres omkostningsmodeller i ”træskolængde” dvs. i ca. tal efter princippet bedste mand – bedste bud.
Femø blander sig naturligvis ikke i, hvilke krav den kommunale forvaltning generelt stiller til oplysningsgrundlaget for beslutninger om væsentlige trafikale ændringer, der berører borgernes hverdag og fremtidige livsvilkår, men står stærkt tvivlende overfor, om forvaltningen selv ville have fundet projektet ”Fremtidens færgefart” fyldestgørende for så væsentlige beslutninger, som kommunen lægger op til.
Det seneste eksempel på den manglende respekt, som kommunen har behandlet øernes repræsentanter med i arbejdsgrupperne, er planlægningen og tilrettelæggelsen af det afsluttende Borgermøde, hvor øboerne fik udstukket meget stramme rammer for indlæg.
Eksempelvis kan det nævnes, at den kommunale oplægsholder for de enkelte arbejdsgrupper har lagt beslag på en betydelig del af de tildelte 20 minutters taletid med mellem 6 og 10 dias pr. arbejdsgruppe. Øerne fik besked på, at de kun kunne indsætte 1 (max 2) dias per arbejdsgruppe. En sådan skæv fordeling i taletid er helt uacceptabel for Femø og er direkte respektløs overfor de øboere, som ikke alene har brugt deres fritid, men også selv har måttet betale for transport og arbejdsfritagelse i forbindelse med projektets møder.
På baggrund af ovenstående ser vi os ikke i stand til at kunne tage medansvar for projektets færdiggørelse og resultater, som de bliver præsenteret på Borgermødet den 14. marts 2023.
Femø udtræder derfor af projektet.
Femø er naturligvis fortsat åben for, at vi sammen med kommunen og de andre øer kan udvikle rammerne for en fremtidig effektiv og økonomisk ansvarlig færgedrift, som fortsat kan bidrage til øernes positive udvikling.
Femø er klar til at tage udfordringen op på en seriøs, saglig og bidragende måde – spørgsmålet er om Lolland Kommune er det samme.
Pressekontakt: Inge-Lise Bisted, Femø Beboerforening, FBF@femo.dk, 2192 0276
Der henvises i øvrigt til indkaldelsen til Borgermødet d. 14. marts på Lolland Kommunes hjemmeside:
https://www.lolland.dk/kommunen/borgerinfo/borgermoede-om-fremtidens-faergefart
Se borgermødet direkte på YouTube (Youtube.com)